Giver Forhold Overhovedet Mening Nu om Dage?

Den ældre generation kigger på de unge nu om dage, og himler med øjnene. Men det er ikke noget nyt. Du kan hoppe tusinde år tilbage i tiden, og det samme var tilfældet. Vi ser os på en eller anden måde blinde på hvordan tingene var før i tiden, og ser en helt masse ”mangler” i den nye generation – men det er aldrig faktuelt. Det er bare en delt hallucination.

Der er dog helt sikkert forskel på hvordan de unge opfører sig i dag, og hvordan de ældre generationer opførte sig, da de selv var unge. Spørgsmålet er imidlertid, om de opfører sig objektivt ”dårligere”. Det sætter hurtigt spørgsmål ved, hvordan man vurderer ”god” og ”dårlig” opførsel. Det virker meget sandsynligt, at unge mennesker i dag opfører sig ”dårligt” i forhold til de værdier og standarder der eksisterede for 50 år siden. Men samfundet udvikler sig jo, og folk bør holdes op imod de sociale standarder de lever og opvokser i. Vi skal ikke særligt langt tilbage i tiden, før det ville være dårlig opførsel at holde i hånd i offentligheden. Bør vi holde nutidens unge op imod den forældede standard? Nej, de idealer passer ikke længere på den verden vi lever i.

Et af de områder de ældre elsker at pege på er, at unge nu om dage ikke længere indgår i et fast forhold i en tidlig alder. De har derimod mere løse forhold, eller nægter at lægge det mærkat på det. Nogle har endda flere partnere på samme tid, eller i løbet af en meget kort periode! Det kan sagtens kaldes for dårlig eller uheldig opførsel, hvis man vurderer det ud fra de sociale normer og forventninger der eksisterede i de seneste par generationer. Men hvad med den måde samfundet ser ud på i dag? Det er svært at opsummere noget levende og foranderligt i en moralsk kode her og nu – men man vil sikkert kunne kalde det noget om 50 års tid.

Men spørgsmålet er nok, om forhold overhovedet giver mening i dag. Tingene har forandret sig. I en verden hvor Tinder og prævention eksisterer side om side, så er der ikke rigtigt nogle moralske problemer med ikke at slå sig ned med en enkelt partner hurtigst muligt.

Det svarer lidt til hvis man skældte de unge ud over, at de havde alt for mange bøger med sig på ferie. Nu om dage kan man få e bøger, og der kan ligge hundredvis af sådan nogle på en ebogslæser. Hvis man for 50 år siden forsøgte at tage 200 bøger med sig på ferie, så ville man selvfølgeligt blive skældt ud og himlet øjne af. Men verden har forandret sig siden, og i dag er der ingen praktiske problemer med, at tage flere bøger med sig, end man nogensinde kan nå at læse.